vörös betyár

kutyás kalandozásaim

hozzászólások

  • HuYacusa: dr.oid Sajnálattal tapasztaltam, hogy nem írtál újabbat, pedig nagyon jól indult...én legalább is ... (2008.11.14. 20:43) miniatűr terrorista
  • HuYacusa: Eddig jó, folytasd légy szíves! (..bár ízlésem szerint a "kis szaros" jelzőt kispórolhattad volna.... (2008.10.22. 22:21) a kezdetek

tollas majmok

2014.04.30. dr.oid

bizony bántam, hogy nem volt nálam a fényképezőgépem. Tegnap hatalmas felhőszakadás és jégeső tombolt a nap második felében. Kora reggel szárnyas jószágok lepték el a környéket. Guberáló károgó fekete varjak. Gondolom az eső feláztatta a szántóföldeket és az énekesmadarak népes családjának Joe Cocker hangú renitens tagjai az egyszerűbb élelmszerző megoldást választották. A bazi alumínium szemeteskukák peremén ücsörögve szajréztak. Az egyik turkiban tomboló divatéhes háziasszony mohóságával csapott le csőrével a résnyire nyitott tető által szabadon hagyott nyílásra. Fölkapott egy holmit, megnézte, 'eznemjó' gesztussal már dobta is a földre. Ami érdekesebbnek tűnt azt rázni kezdte hátha kihullik belőle valami jó falat. Rettenetes kuplejárt hagyott hátra a fényes tollú fosztogató. A Balaton déli partjának üdülőhelyein ősszel és télen láttam hasonlót. Ott dolmányos varjak vágták ki csőrükkel szemeteszsákokat és szórták szanaszét az érdektelen tartalmat. Élelmes, 'nagypofájú', gátlástalan társaság. 

A járdán előttem tíz méterrel zsírtól narancsárgára színeződött nejlonzacskóval küzdött egy bandatag. Egy jóféle melósreggeli maradványai: hagymás paprikás zsíroskenyér szalonnával alkothatták az értékes zsákmányt - gondoltam a bölcs etológus szerepében tetszelegve. A madár amikor észrevett fölhagyott az akcióval. Egy angol lord eleganciájával totyogott a pázsitra úgy téve mintha semmi sem történt volna. Sunnyogó arckifejezéssel méregetett miközben kukac és lárvakeresést mímelt. Miután a tetthelytől biztos távolságra kerültem visszasurrant zacskózni. Gerald és Lee Durell valószínűleg örömkönnyektől csillogó szemmel fűztek volna be egy újabb filmtekercset a kamerába, hogy a bokrok biztos fedezékéből teleobjektívvel örökítsék meg a tanulságos pillanatot. David Attenborough lekesen akár egészen a zseniális egyed közelébe is merészkedne, hogy összegörnyedve Végvári Tamás hangon elsuttogja kommentárját. - A rendkívüli adaptációs készség megnyilvánulását láthatjuk e közönséges vetési varjú viselkedésében. Konrad Lorenz óta tudjuk, hogy a varjúfélék a többi madárfajjal összehasonlítva kiemelkedő intelligenciával rendelkeznek. Ez a példány az öröklött és bevésődött viselkedésmintát egyéni, tanult viselkedésmintával váltotta fel. Egy nejlonzacskóból szedegeti a magyar nemzeti eledel az úgynevezett 'zsíroskenyér' morzsáit. Nekem csak a hitetlenkedő fejcsóválással vegyes röhögés és az átélt élmény maradt.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://vorosbetyar.blog.hu/api/trackback/id/tr696099936

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása